"Jag ser det som min personliga plikt att skydda vårt samhälle mot människor som genom sitt förkastliga beteende hotar vår gemensamma demokrati.”

Jag: Hur känns det nu så här efter Rikspolischefens uttalande?
Victoria Skantz: Det känns väldigt bra måste jag säga. Äntligen finns resurserna för att på allvar kunna bekämpa de människor och organisationer som alldeles för länge befläckat stora delar av vår stad.
Jag: Det är inte ett litet uppdrag du har tilldelats och det finns många som anser att man kastar skattebetalarnas pengarna i sjön i och med detta. Hur goda chanser ser du att ni har att lyckas egentligen?
Victoria Skantz: Personalen som vi rekryterat till enheten är ytterst kompetent. De kommer rekommenderade från vitt skilda områden och tillsammans bilder vi en gemensam kunskap- och erfarenhetsbank sällan skådad. Vi kommer att lyckas. Det är enbart en fråga om när. Jag kan personligen garantera att pengarna inte kastats i sjön i och med den här satsningen.
Jag: Carl Venesso har av många hyllats som en hjälte och befriare genom åren. Förväntar ni er ett stort motstånd och kanske även våld från så att säga “vanliga” människor i områdena?
Victoria Skantz: Vi får inte glömma att människor som säger så lever i en värld av ständigt förtryck och hot om våld. Med en pistol mot huvudet skulle även jag kunna kalla honom befriare. Människorna där lever under fruktansvärda förhållanden helt i de kriminellas våld. Carl Venesso och andra med honom har på högst odemokratiskt vis tillförskansat sig omoralisk makt över andra. Så det är inte bara en fråga om att stoppa regelbrytare och kriminella. Den här satsningen är större än så. Framförallt handlar det om att stoppa människor som är ett hot mot hela vårt samhälle i stort och den demokratiska grund som det vilar på. Jag ser det som min personliga plikt att skydda vårt samhälle mot människor som genom sitt förkastliga beteende hotar vår gemensamma demokrati.

Utdrag ur intervju med Victoria Skantz, tillförordnad enhetschef för polisens nysatsning, Riksenheten mot organiserad brottslighet (ROB).
Intervjun gjordes av Malin Östlin
och publicerade i DN den 5/10 2007

Riksenheten mot organiserad brottslighet

Som polis svor du en gång att värna om allas trygghet och bekämpa all form av brottslighet. Genom att vara engagerad, professionell och rättvis svor du att tillförsäkra allmänheten skydd och hjälp. Men från början av din karriär stod det klart att den tryggheten, rättvisan och skyddet inte gäller alla. Många inom kåren anser att det inte är mer än rätt. Det är riktiga medborgare som behöver beskydd, inte kriminella som bara gömmer sig bakom lagtexten när det passar dem. De kan gott klara sig själva då de för länge sen bränt sina chanser och broar.

Men med ROB, Riksenheten mot organiserad brottslighet, kom äntligen en välbehövlig förändring. En förändring som du har fått möjligheten att vara en del av och verka för. I dagar, veckor, månader och år har ni under enhetschefen, Victoria Skantz, outtröttliga ledning vigt ert liv åt att en gång för alla sätta stopp för Carl Venesso och SSGs verksamhet och återigen bygga upp en trygg stad för alla. Arbetet har varit slitsamt och kostat på i såväl kapital som privata relationer. Men ni har vunnit desto mer i erfarenhet och sammanhållning. Idag är ni som en lite familj där alla känner alla och tack vare era gemensamma insatser står ni nu kanske på randen till att äntligen skörda frukten av allt arbete. För trots att det stundtals sett mörkt ut har ni aldrig helt gett upp hoppet om att de än gång förlorade stadsdelarna med dess invånare skall gå att rädda. Att ert hårda arbete skall resultera i en trygg och enad stad för alla. Ni är stadens sista hopp och några av de få som fortfarande bryr er mer om den stora massan än om er själva.